leestijd 4 minuten

Word oud
word stil

Ga voorbij aan wat nut heeft
sta stil bij wat zin heeft.

Weersta de druk om te presteren
leer schemeren en verwelkom het rijk van stilte.

Wees de plek waar niets hoeft
waar kinderen kunnen schuilen.

Wees jezelf genoeg, word yin
jongeren moeten yang kunnen zijn – produktief en expansief.

Schep stilte – immers, wie anders kan de stilte koesteren
voor wie zich nog moet uitleven?

Wees de ruimte waar de wereld kan schuilen.

 

In de documentaire “Rotjochies” vertelt een onhandelbare jongen over het problematische gezin waarin hij opgroeide. Altijd herrie. Zijn enige fijne plek was bij opa en oma die een paar straten verderop woonden, daar was het rustig. Toen hij uit huis werd geplaatst had hij niet meer die oase en verviel hij van kwaad tot erger.
Het belangrijkste wat opa en oma leken te leveren was: stilte en veiligheid. Maar wat zou er gebeurd zijn als opa en oma zich gedragen hadden conform de huidige opvattingen dat ze actief hadden moeten blijven, erop uit trekken, zorgen voor hobby’s – hadden ze dan die stilte kunnen leveren?
Ouderdom vinden we ongemakkelijk. Je kunt met goed fatsoen zeggen ‘ik voel me jong’ maar niet ‘ik voel me oud’, want dan is er iets loos. Het opjagen van ouderen, dat die actief moeten blijven en productief, dat doet ouderen tekort, en dat doet jongeren tekort. De samenleving raakt uit balans.
Dat in het yin en yang symbool een zwarte kern in het wit zit, en andersom, betekent dat ouderen niet tot passiviteit moeten vervallen maar bewust en wakker moeten leven, en dat je al jong moet leren te verstillen. Dan is de wereld in balans. Word oud, word stil.

© Tom Maas 4/2022

Deel dit:

Leave a Reply